
۴سبک رزومه و اهمیت رزومه نویسی
در این مقاله ۴ سبک رزومه و اهمیت رزومه نویسی را توضیح می دهیم. درعصر فناوری اطلاعات و ارتباطات که تخصص ها و خلاقیت ها در جایگاه وجه تمایز کارشناسان از یکدیگر مانند نمادی مستند شکل گرفته است، وجود شناسنامه ای کاری و آشکار کردن مهارت ها بیش از پیش الزامی است. تفکیک مهارت ها و شناسایی کارجویان ساعی و در گام بعدی ورود به عرصه های عملی پس از گذراندن تحصیلات آکادمیک به شناسنامه ای کاری و تحصیلی تحت عنوان رزومه نیاز دارد و رزومه و اهمیت رزومه نویسیresume and importance of resume writing یکی از کاربردی ترین موارد در اشتغال است.
آنچه در این مقاله بررسی خواهیم کرد:
رزومه چیست
- انواع سبک های رزومه نویسی
- رزومه زمانی
- رزومه کارکردگرا
- رزومه ترکیبی
- رزومه هدفمند
- چگونه رزومه بنویسیم
- اهمیت رزومه نویسی
۱. رزومه چیست؟
رزومه و اهمیت رزومه نویسی، خلاصه پیشینه شغلی، تحصیلی، مهارت ها، افتخارات و درنهایت شناسنامه کاری است. به بیان دیگر در ۴ سبک رزومه و اهمیت رزومه نویسی مهم ترین سند و شرح کاملی از فعالیت های کاری که برای استخدام و همکاری به موسسه ها و سازمان های نیروپذیر ارجاع داده می شود. اهمیت رزومه نویسی مانند یک کارت ملاقات نه تنها از اتلاف وقت جلوگیری می کند، احتمال و سرعت یافتن مشاغل دلخواه را افزایش خواهد داد. درواقع هویت و استعداد فارغ التحصیلان با داشتن رزومه ای آنلاین آماده به همگان اثبات می شود.
ساخت رزومه انگلیسی
به جز ۴ سبک رزومه و اهمیت رزومه نویسی مرحله مصاحبه نیز بسیار تاثیرگذار است. هیچگاه تاثیر نخستین ملاقات ها میان مصاحبه کننده و مصاحبه شونده تکرار نخواهند شد. رزومه نویسی و نگارش و ساخت رزومه انگلیسی نخستین پل ارتباطی برای حضور در جلسه مصاحبه شغلی را برای کارجویان فرآهم می آورد. اما به راستی چگونه و چطور می توان از میان انبوه رزومه ها، تخصص ها، سوابق کاری و افراد مختلف با دیدگاه های متفاوت رزومه ای تاثیرگذار و جذاب تنظیم کرد؟
رزومه بین المللی و اهمیت (Soft and Hard Skills)
در سبک های رزومه و اهمیت رزومه نویسی نکات بسیار موثری وجود دارند. قطعا شرکت های بین المللی و صاحب سبک زمان کافی برای مصاحبه با تک تک متقاضیان مشاغل مختلف ندارند، برهمین اساس ارسال رزومه می تواند حتی در برخی موارد آینده شغلی افراد را متحول کند. تمام جزئیات و سوابق شغلی کارجویان در برگه های رزومه به نگارش درمی آید و آنقدر باید محتاطانه، جذاب، حرفه ای و صریح جملات را در کنار هم بنویسید و بخش های مختلف را تقسیم بندی کنید، که در همان ۳۰ ثانیه نخست توسط دستگاه ATS تایید شود تا به دست مصاحبه کننده برسد.
۲. انواع سبكهاي رزومهنويسي و رزومه انگلیسی
در این قسمت ۴ سبک رزومه و اهمیت رزومه نویسی با توجه به کارکرد و اولویت هر بخش را توضیح خواهیم داد تا براساس اولویت های شغلی خودتان بتوانید یهترین سبک را انتخاب کنید.

۳. رزومه زماني Resume Chronological
مشهورترين مدل از ۴ سبک رزومه و اهمیت رزومه نویسی الگوی زماني است. در اين سبك سوابق شغلي و تحصيلي بر اساس آخرين عناوين و سالهاي خدمتي درواقع از انتها به ابتدا تنظيم ميشوند. برترين ويژگي اين سبك نگارشي، به نمايش گذاشتن آخرين ردههاي سازماني، تجربهها و افتخارات است.
از آن جايي كه مديران و مصاحبهكنندگان علاقهمند هستند تا آخرين وضعيت شغلي و توانمنديهاي كارجويان را ارزيابي كنند، اين سبك با اشاره به بزرگترين تغيير و تحول شغلي و سمتهاي سازماني، اطلاعات را كاملا به روز در اختيار مديران قرار ميدهد.افرادي كه سوابق شغلي زيادي ندارند، ميتوانند از اين سبك استفاده كنند و فاصله سالهاي بيكاري را با ذكر تحقيق و دورههاي آموزشي تكميل كنند.
۴. رزومه كاركردگرا Functional Resume
تغيير رشته، موقعيت شغلي و آگاهي از سطح مهارت در حرفه مورد نظر محتواي اين سبك را تشكيل ميدهد. درواقع اين رزومه هنگامي تكميل و فرستاده ميشود كه كارجو داراي تخصص و سوابق شغلي است و سعي ميكند تا با ارسال رزومه به شركتهاي مختلف شرايط اشتغال خويس را در زمينههاي مختلف به وجود آورد. در رزومه نویسی محتواي چين رزومههايي اغلب با تمركز بر مهارتها و استعدادهای كارجو شكل ميگيرد.
۵. رزومه تركيبي Combinational Resume
سبکی دیگر در رزومه نویسی تلفيق رزومه زماني و عملكردگرا است. در اين نوع سبك رزومهنويسي سوابق شغلي و تحصيلي طبق همان مدل زماني اما با طبقهبندي جديد تنظيم ميشود. در بخش سوابق شغلي عناوين جديدي افزوده خواهند شد كه شامل موارد زيرند:
- مهارتهاي رهبري
- مهارتهاي تحليلي
- مهارتهاي برقراري ارتباط
- مهارتهاي فني
اين نوع سبك رزومه نويسي براي كارجوياني مناسب است كه قادرند يك تا سه مهارت را به خوبي انجام دهند. همچنين افراد خواستار اشتغال در حرفههاي جديد، با رشته دانشگاهي يا مهارت كسب شده غيرمرتبط؛ با تكميل اين نوع سبك رزومه نويسي ميتوانند احتمال اشتغالشان را افزايش دهند.
فارغالتحصيلان دانشگاهي نيز به دليل فقدان سوابق شغلي ميتوانند با ارائه پروژههاي دانشجويي و مشاغل پارهوقت مانند تدريس و تحقيق فضاي خالي بخش سوابق شغلي را به راحتي تكميل كنند. تنها مشكل موجود در تكميل چنين رزومههايي تكميل طبقهبندي مهارتهاي شغلي خواهد بود كه به سوابق مهارتي بيشتري نياز خواهد داشت.
۶. رزومه هدفمند Targeted Resume
در رزومه و اهمیت رزومه نویسی یک فرصت شغلی خاص نوشته می شود. مهارت ها و تجربه مربوط به آن موقعیت را برجسته می کند. هر بار که برای شغلی درخواست می کنید، باید رزومه را طوری تنظیم کنید که بیشتر با آن موقعیت خاص مرتبط باشد. مهم ترین کاربرد رزومه هدفمند برای ارسال به مراکز کاریابی و رزومه آنلاین است.
محتواي رزومههاي دوره دبيرستان
رزومه و اهمیت رزومه نویسی در این بخش بسیار چالش برانگیز است. فقدان تحصيلات دانشگاهي از يك سو و تجربه ناكافي در عرصه اشتغال از سوي ديگر، فضاي كسب و كار را براي دانش آموزان دبيرستاني با مشكل رزومه نویسی مواجه كرده است. اغلب نمونه رزومههاي اين دوره به مشاغلي كوتاه مدت و فصلي مانند باغباني، پرستاري، مسئول فروش و دستيار فني ختم ميشوند.
اما بهترين راهكار براي اين گروه از كارجويان كه ميان مقطع دوره دبيرستان و پيش از دانشگاه قرار گرفتهاند، شركت در دورههاي كارآموزي فني و مهندسي، آموزشگاههاي تخصصي و كلاسهاي آموزشي است. دريافت مدارك حرفهاي مهارت آموزي در رشتههاي مختلف ميتواند بستر كاملا مناسبي براي اشتغال كارجويان فرآهم آورد.
همين دورههاي كوتاه مدت و كسب مهارتهاي مختلف، اندوخته پرباري را براي دستيابي به مشاغل ايدهآل آتي به وجود ميآورد. با ورود به دانشگاه و به كارگيري مهارتهايتان در مشاغل پارهوقت، سوابق شغلي ارزشمندي در رزومهتان
درج ميشود.
۷. رزومههاي دانشجويي
مهمترين دغدغه دانشجويان و فارغالتحصيلان، فقدان سوابق شغلي مناسب و مهارت كافي براي كسب مشاغل ايدهآل است. رزومه و اهمیت رزومه نویسی قطعا در این مبحث تاثيرگذار خواهد بود. قطعا تحقيقهاي دانشجويي، كارگاههاي آموزشي، تدريس، شركت در همايشهاي داخلي و بينالمللي و درنهايت ارائه مقالات علمي و فرهنگي فضاي گستردهاي را براي كشف استعدادها و علائق به وجود ميآورد.
دانشجويان و فارغالتحصيلان نيز بايد عملكردها و مهارتهاي خودشان را ارزيابي و فهرستي از توانمنديهايشان را تهيه كنند. با مطالعه دقيق و ارزيابي خلاقيتها، اهداف شغلي تعيين ميشوند.
مهمترين عناوين ايدهآل فارغالتحصيلان در بخش سوابق شغلي به جهت تكميل محتواي اين بخش و ارائه رزومهاي مناسب به شرح زير است:
سوابق شغلي
- فعاليتهاي پاره وقت دوران دانشجويي
- ارائه مدارك و گواهينامههاي فني و حرفهاي، كلاسها و كارگاههاي آموزشي
- ارائه سوابق شغلي كوتاه مدت فصلي ( سه ماهه تابستاني)
- پروژهها، پايان نامهها، مقالات و كتابهاي آموزشي
- فعاليتها و افتخارات فردي و يا گروهي( مسابقات علمي، ورزشي، المپيادها)
- مهارتهاي خاص فردي ( تسلط بر زبان دوم، كامپيوتر، برنامهنويسي)
هر فعاليت جديد، تجربهاي فوقالعاده و بيمانند است كه شكاف ميان مقطع آموزههاي تئوري دانشگاهي را با فضاي حرفهاي بازارهاي كسب و كار پر ميكند.

اهمیت رزومه نویسی
رزومه و اهمیت رزومه نویسی در واقع راه یابی نزد مصاحبه کننده و حضور در جایگاه مصاحبه شونده است. درواقع پس از مطالعه رزومه سرنوشت متقاضیان کار مشخص خواهد شد. از یک سو نوشتن یک رزومه صحیح و استاندارد می تواند احتمال موفقیت هر فرد را برای کسب شغل ایده آل افزایش دهد و از سوی دیگر اگر محتوا و نکات دستوری آن نامناسب و غیرحرفه ای به نگارش درآید، فرصت های تکرار ناپذیر شغلی به راحتی از بین خواهند رفت.
رزومه و اهمیت رزومه نویسی از دیدگاه روانشناختی
اگر از دیدگاه روان شناختی بخواهیم به رزومه و اهمیت رزومه نویسی بپردازیم، شغل هر فرد در قالب این صفحات منظم و مستند جایگاهش را درجامعه و طبقه اجتماعی مشخص خواهد کرد. در واقع افراد با به نگارش درآوردن رزومه، هویت و شخصیت شغلی خودشان را نزد مدیران و مصاحبه کنندگان به اثبات می رسانند. این مستند سوابق شغلی به آن ها اعتماد به نفس می دهد و در مصاحبه های شغلی جریان گفتمان را هدایت می کند.
اهمیت رزومه و رزومه نویسی در فضای کسب و کار
هر شرکتی برای به نمایش گذاشتن عملکرد و توانمندی خویش از طریق رسانه های عمومی و بین المللی خودش را معرفی می کند و در برابر رقیبان تجاری راهکارهای متفاوتی را به اجرا درمی آورد. اگر از جنبه تبلیغاتی بخواهیم رزومه و اهمیت رزومه نویسی، رزومه آنلاین و ساخت رزومه انگلیسی را ارزیابی کنیم؛ کارجویان نیز باید در برگه های کوتاه و مختصر رزومه محتوایی ارزشمند و شرح افتخارات خویش را در کنار سوابق و توانمندی هایشان به نگارش درآورند.
رعایت نکات دستوری و نگارشی علاوه بر دقت هر کارجو، هویت و شخصیت وی را نیز به نمایش می گذارد و این برتری ها از دیدگاه مصاحبه کننده و مدیر شرکت پنهان نخواهد ماند. در واقع هیئت کارشناسان با توجه به سبک نوشتاری، درصد خطاها و میزان توانایی هر کارجو درباره دعوت به همکاری و مصاحبه با وی تصمیم می گیرند.
-
انتقال دانش در فضای کسب و کار
رزومه و اهمیت رزومه نویسی را می توان به واسطه محیط تحصیل و فضای حرفه ای و عملی اشتغال ارتقا داد. هنگامی که درباره شغل و رشته مورد نظرتان مطالعه می کنید نظریه ها و نقل قول های بزرگان هر حرفه را می آموزید، اما با ورود به فضای حرفه ای نه تنها از نزدیک و از جایگاه یک کارشناس با همان حرفه ارتباط برقرار می کنید، نسبت به کارتان علاقه مند نیز می شوید و از گذر همین ارتباطات خلاقیت ها و استعدادها شکوفا می شوند و سبکی نوین به وجود می آید.
به واسطه حضور در محیط واقعی کسب وکار و به کمک دانش دوران دانشگاه، مهارت ها در حرفه های مختلف اندک اندک شکل می گیرند و با تمرین و تکرار حرفه هر شخص به مطلوب ترین عادت روزانه اش مبدل خواهد شد.
-
اهداف کسب و کار
همانگونه که فعالیت می کنید، باید بتوانید نحوه و نوع فعالیت تان را شرح دهید. درواقع توانایی توصیف مسئولیت ها و اهداف اشتغال باعث برانگیختن حس اعتماد به نفس و قدرت می شود. رزومه نیز به اثبات رساندن همین عادات کاری است که در صفحه ای استاندارد وضعیت، سوابق و خلاقیت های خودتان را برای همکاری با مدیران و شرکت های مختلف نمایش می دهد.
-
محتوای رزومه
اگرچه رزومه موثرترین راهکار برای ابراز هویت و شناساندن کارجویان به مدیران است، تمام توانمندی های کارجویان را نمی تواند در حد نگارش صفحاتی کوتاه به اثبات برساند. در صفحات رزومه تجربه ها و مهارت ها نوشته می شوند اما در میدان مصاحبه آزمون اصلی برگزار خواهد شد.
بنابراین برای صحت محتوای رزومه، کارجویان باید در فضای مصاحبه های شغلی قرار گیرند و با پاسخ صحیح به پرسش های مدیران و مصاحبه کنندگان صحت مندرجات رزومه را به اثبات برسانند. در اغلب موارد خلاقیت ها و توانمندی های ویژه کارجویان کلید های موفقیت آنان نزد مدیران محسوب خواهد شد. هر قدر میزان تجربه بیشتر باشد، مدیران در تصمیم گیری ها بهتر و سریعتر افراد ساعی را انتخاب خواهند کرد.
-
اهمیت اعتماد به نفس در نگارش رزومه
رزومه بازتابی از نگرش، شخصیت و سوابق شغلی و تحصیلی هر فرد را به نمایش می گذارد. آنچه بر صفحات رزومه نقش می بندد، برترین کارکردها و تجربه ها است. اگر هنوز به خودباوری و اطمینان نرسیده اید، در هنگام نگارش رزومه با چالشی جدی مواجه خواهید شد.
اگر هنوز به درجه ای از یقین درباره وضعیت کاری خودتان نرسیده اید چگونه می توانید درباره مهارت های تان با مصاحبه کننده گفت و گو کنید و صلاحیت خودتان را نزد وی به اثبات برسانید؟در چنین فضایی که همه رقیبان برای دستیابی به اهداف و اید ه آل های شغلی خویش با یکدیگر به رقابت می پردازند چگونه می توان از آزمو ن های مختلف سربلند بیرون آمد؟
نخستین گام شناخت از خود و اطمینان به دانسته ها است. با اعتماد به نفس می توان باورهای ذهنی را به حقیقت مبدل کرد و در کنار تجربه ها و اندوخته های گذشته طرحی نو برانگیخت.
لینک های مرتبط برای دریافت اطلاعات جامع تر:
نویسنده و مترجم
مطالبتون بسیار جامع و آموزندس🌹