فنون رزومه نویسی (3 نمونه)

فنون رزومه نویسی (3 نمونه)

 فنون رزومه نویسی

در این قسمت مجموعه مقاله های  تخصصی فنون و سبک های رزومه نویسی، رزومه کاری، ساخت و نگارش رزومه انگلیسی، کاور لتر، رزومه ساز، رزومه آنلاین، فنون رزومه نویسی، مصاحبه شغلی و کسب و کار را که این جانب به طور مداوم در رسانه ها و مجموعه بازارکار جهاددانشگاهی منتشر کرده ام برای آشنایی بیشتر داوطلبان مهاجرت تحصیلی به نمایش می گذاریم مهم ترین عناوین این مقاله به شرح زیرند:

  1. آشنايي با شيوه‌ها و قواعد نگارش رزومه شغلي
  2. محتوای رزومه شغلی
  3. مهارت‌ها، افتخارات، علائق
  4. نحوه نگارش رزومه بین‌المللی
  5. نگاهي بر انواع مصاحبه‌هاي شغلي
 فنون رزومه نویسی
فنون رزومه نویسی

 

آشنايي با شيوه‌ها و قواعد نگارش رزومه شغلي

محتوای رزومه شغلی

محتوای فنون رزومه شغلی شامل بخش‌های متعددی است کـــه در مجموع عملکرد کارجو را در احراز موقعیت‌های ایـــده‌آل نشان می‌دهد. در واقع رزومه، هویت و کارنامه هر متخصص خواستار اشتغال و یا تغییر و تحول شغلی و تحصیلی است که به اقتضای شرایط، ملزم به پیروی از اصولی استاندارد و تعریف شده است.اما مهمترین اجزای رزومه را بخش‌های زیر تشکیل می‌دهند:

■ مشخصات فردی

■ سوابق تحصیلی

■ سوابق شغلی

■ مهارت‌ها

■ افتخارات

■ علائق

هر عنوان مجموعه‌ها و بخش‌های متعددی را شامـــــل خواهد شد.

 مشخصات فردی

نخستین بخش فنون رزومه نویسی  با توضیح درباره مشخصات فــــردی آغاز می‌شود. بیان خصوصیات شخصی، آدرس‌ پست الکترونیکی، محل سکونت به همراه شماره تماس، در جایگاه پل ارتباطی میان کارجویان ومدیران، از مهم‌ترین بخش‌های این مجموعه محسوب می‌شوند. نکته قابل تامل در بخش مشخصات فردی، ذکر شماره تماس و آدرس ایمیل است. اگر به هر دلیلی یکی از این بخش‌ها دچار غفلت و نقصان شود؛ قطعا تداوم همکاری‌ها با معضلی جدی مواجه خواهد شد.

 سوابق تحصیلی

عنوان رشته تحصیلی و سال اخذ آن، به همراه نام دانشگـــاه از جمله مهم‌ترین اجزای بخش سوابق تحصیلی در رزومه نویسی به حساب می‌آیند. نکته‌ای که باید همواره درنگارش رزومه به یاد داشته باشید، تطابق رشته دانشگاهی با شغل مورد نظر است.همواره باید درخواست شغلی‌تان با مهارت کسب شــده، اهم از دانشگاهی، تئوری و یا فنی آموزشی منطبق باشد. دراین بخش عنوان و تراز دانشگاه نقش موثری در روند پذیرش و استخدام دارند. معمولا مصاحبه‌کنندگان و مدیران مراکز مختلف سعی می‌کنند تا منابع انسانی خودشان را از دانشگاه‌های برتر کشـــــور انتخاب کنند و پس از یک دوره کوتاه مدت 3 تا 6 ماهه ظرفیت‌های کارمندان را به طریق مختلف ارتقاء دهند.

 سوابق شغلی

از دیدگاه کارشناسان ارزشیابی در رزومه نویسی تجربه‌های کاربردی کارجویان در حوزه‌های مختلف می‌تواند سندی مطمئن برصلاحیت‌های شغلی آنان باشد.در واقع با بررسی عناوین نسبت داده شده به کارجویان، میزان سنوات خدمتی، قابلیت‌های خاص هر فرد و هویـــــت شغلی آنان مشخص خواهد شد. فعالیت در شرکت‌ها وسازمان‌های صاحب نام، نه تنها عنوان و رتبه شغلی کارجویان را نزد مصاحبه‌‌کننده افزایش می‌دهد، مهر اعتباری برای صلاحیت آن‌ها نیز محسوب خواهد شد. بدین منظورهمواره سابقه اشتغال درمحیط‌های حرفه‌ای، کارجویان را ملزم به هماهنگی با گروه خواهد کرد. برای تکمیل بخش سوابق شغلی، طبق عنوان و سبکی که برای ارائه رزومه خود انتخاب کرده‌اید، مقدمات طـــــرح را اجرا کنید.  مهم‌ترین اجزای این بخش به شرح زیرند:

■ سمت شغلی

■ حوزه فعالیت

■ رشته تخصصی شغلی

■ میزان سابقه کار

■ نام آخرین مرکز اشتغال و فعالیت

 

 مهارت‌ها، افتخارات، علائق

مهارت‌ها، افتخارات و علائق از جمله عوامل تاثیرگذاری هستند که علاوه بر تنوع خلاقیت‌های فردی، احتمال افزایش جذب کارجویان را نزد مصاحبه‌کنندگان و مدیران تثبیت می‌کنند. توانایی در گذراندن دوره‌های آموزشی، تسلط بر زبان‌های خارجی، کسب مهارت‌های فنی و درنهایت اجرای مسئولیت‌های سازمانی، در حوزه مهارت‌ها بسیار حائز اهمیت هستند.

 افتخارات

هر آنچه که در حوزه انتشارات(کتاب ومقاله)، عناوین دانشگاهی، ورزشی و موفقیت‌های علمی کسب کرده‌ایــــــد، در این بخش باید با مدارک موجود ضمیمه رزومه کنید.در برخی از رشته‌ها، اخذ افتخارات می‌تواند روند استخدام و انتخاب کارجویان راتسهیل دهد.

 علائق

معمولا درانتهای صفحات رزومه می‌توان علاقه‌مندی‌ها و گرایش‌های مختلف علمی، هنری و فنی را درج کرد.

 قالب رزومه

رعایت نکات ویرایشی، استفاده از کاغذ استاندارد و نوع سبک رزومه‌نویسی مهم‌ترین اجزای این بخش را تشکیل می‌دهند. بسیاری از مصاحبه‌‌کنندگان و مدیران معتقدند که رزومه باید حداکثر در 2 صفحه به پایان رسد. همواره به یاد داشته باشید، مصاحبه‌کنندگان رزومه‌های مختلف را در 3 الی 5 دقیقـــــه مطالعه می‌کنند. بنابراین محتوا و نوع نگارش باید به طوری باشد که درعین جذابیت، تنوع نیز داشته باشد. ذکر مهم‌ ترین عناوین سازمانی و سوابق شغلی و تحصیلی، نه تنها باعث افزایش تمرکز و حفظ زمان بازبینی رزومه می‌شود، جایگاه شغلی کارجویان را نیز حفظ می‌کند.

 استفاده از افعال مناسب

یکی دیگر از راهکارهای نگارش یک رزومه جذاب، استفاده از افعال کاربردی و پویا است. در واقع این‌گونه افعال (مدیریت کردن، هدایت‌کردن، آموزش دادن، ارتقا دادن، تقویت کردن و در نهایت طرحی کردن) تأثیر فوق‌العاده مثبتی بر ذهن مصاحبه‌کننده خواهد گذاشت. در واقع فن رزومه‌نویسی، نه تنها به دانـــــش خوب نوشتن نیاز دارد، هویتی مکتوب و استاندارد به شمار می‌آید. رزومه هر کارجو نزد مدیران شرکت‌های مختلف بررسی می‌شود. بنابراین باید جامع، به‌روز و کاملاً حرفه‌‌ای به نگارش درآید.

 از ذکر نکات غیرضروری خودداری کنید

شاید بیان برخی از افتخارات و علاقه‌مندی‌ها در برخی از مؤسسات مورد ‌توجه مدیران قرار گیرد. اما در رزومه‌های حرفه‌ای و هنگام حضور در شرکت‌های صاحب‌نام، ذکر سرگرمی‌ها و علائق چندان تاثیری بر استخدام کارجویان نخواهد داشت. ممکن است که شما در تیم فوتبال و یا والیبال دانشگاه عضو باشید و به افتخارات زیادی نیز رسیده باشید، اما در کسب موقعیت‌ شغلی، تنها مهارت، دانشگاه محل تحصیل و افتخارات علمـــــی‌تان مورد توجه خواهد بود.

 نام اساتید، مدیران عالی‌رتبه و صاحب ‌نام خودتان را در رزومه ذکر کنید

اگر در محل کارتان اساتید مشهور و صاحب‌نامی حضورداشته‌اند که در صنایع، علوم و تحقیقات علمـــــی مورد توجه عموم بوده‌اند، حتماً مدت همکاری و نحوه فعالیت‌ خودتان را ذکر کنید. هرچه دایره فعالیت‌ها و مربیان شما از افراد سرشناس‌تری تشکیل شوند، قطعاً در تصمیم‌گیری‌های مدیران و مصاحبه‌کنندگان احتمال استخدام‌تان افزایش خواهد یافت.

 زبان نوشتاری در رزومه

کلیه ارکان، نگارشی و دستوری رزومه باید مطابق با استانداردهای تعریف‌شده باشند، زبان نوشتاری نیز باید به طور کاملاً رسمی ارائه شود. از ضمیر اول شخص (من) هرگـــــز استفاده نکنید. کلمات عامیانه نه تنها سطح دانش‌تان را پایین می‌آورند، ناتوانی در ارائه یک رزومه استاندارد را نیز نشان خواهند داد.

 از الگوها و رزومه‌های ارسال‌شده به درستی استفاده کنید

مطالعه و بررسی رزومه‌های برتر و فنون رزومه نویسی نه تنها به قدرت یادگیری و فن رزومه‌نویسی کمک خواهد کرد، دیدگاه و نوع سبک‌تان را نیز تعیین می‌کند. همواره به یاد داشته باشید؛ هر کارجو یا کارشناس مطابق بامهارت، تحصیلات و سوابق خویش صفحه‌های رزومه را تکمیل می‌کند، بنابراین رزومه‌ هر شخص خاص خودش خواهد بود. نمی‌توان یک نوع سبک نگارشی را همیشه الگــو قـــرار داد و آن را برای تمام شرکت‌ها و سازمان‌ها ارسال کرد.تنها مزیت هر کارجو، رزومه اختصاصی وی است. در واقع از تلفیق مهارت، دانش و تنوع رشته‌های کارجویان، افراد ساعی انتخاب و پس از آزمون‌های کتبی و شفاهی برای مصاحبه شغلی فراخوانده خواهند شد.

 کاغذ رزومه

کاغذ رزومه باید بدون حاشیه، A4، با قلم مشکـــــی و فونت 12 تایپ شود. بنابراین از شرایط و اصول اولیه رزومه‌نویسی، استفاده از صفحات تمام‌ سفید، (حداکثر 2 صفحه) و فاقد هرگونه غلط نگارشی و دستوری است.

 صادقانه بنویسید

خودتان را همان‌گونه که هستید، با تحصیلات، مهارت و سوابق شغلی مرتبط حتی کوتاه معرفی کنید، صلاحیت‌هــــای هر فرد تنها در میدان آزمون‌های کتبی و عملی به اثبات خواهد رسید. بدین منظور هرگاه و در هر مقطعی ناتوانی هر کارجو در احراز مسئولیت‌های سازمانی شناسایی شود، مدیران به سرعت در قبال آن واکنش شدیدی نشان خواند داد.

 

 Source: resume writing

مترجم: سید رسول میرزایی موسوی

http://www.bazarekar.ir/DynamicPages/Page.aspx?c=10&nwsId=3453

 

نحوه نگارش رزومه بین‌المللی

نگارش فنون رزومه نویسی در بخش بین الملل با شناسایی و پذیرش فارغ‌التحصیلان، کارجویان و مهارت‌دیدگان حوزه‌های مختلف به وسیله ارسال مشخصات و ویژگی‌های هر فرد در قــالب صفحــــــات رزومـــــه تحقق می‌یابد. از این منظر می‌توان رزومــــــه را پل ارتباط میان کارجـــــویان و مدیران نامید. متخصـصینی که با به تحریر درآوردن سوابق شغلی، تحصیلی و توانمندی‌های فردی، صلاحیت‌ها و مهارت‌های خودشان را در قالب صفحات رزومه برای همکاری‌ای دوجانبه به سازمان‌ها و شرکت‌های دعوت‌کننده ارسال می‌کنند. اما رزومــــــــه‌های بین‌المللی و درج شایستگی‌ها به منظـــــــور توسعه همکاری‌های فرامنطقه‌ای فرصتی است تا هر کارجو براساس تخصــــص و مهارت خویش کانون‌های اشـــــتغال در نقـاط ديگر را ارزیابی کند و آموخته‌هـــــــــای خود را در کشور هـــــدف به اجرا گذارد.

تحقیق برای تحقق اهداف و ارزیابی شرایط کار در کشور هدف

اغلب کشورهای مهاجرپذیر هر ساله در مشاغل خاصی فهرست و شرایط پذیرش خود را اعلام می‌کنند. آنچه بیش از هر چیز دیگری برای مدیران شرکت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی اهمیت دارد، تسلط متقاضیان کار به زبان، مهارت‌های کامپیوتري، و درنهایت صحت توانمندی‌های آنان است. گواهی‌نامه‌های اشتغال و مدارک مسـتند دانشـــگاهی نیز باید به همراه رزومه ارسال شوند. به یاد داشته باشید رزومه شـــما به همراه هزاران رزومه ديگر از سراسر جهان ارزیابی خواهد شد. اولویت پذیرش همواره با متقاضیانی است که دارای خلاقیت‌ها و مهارت‌های بیشتری باشند.

  • اما چگونه می‌توان رزومه‌ای ماندگار و تأثیرگذار تنظیم کرد که نظر مدیران را جلب کند؟ قطعاً انتظارات یک مدیر بین‌المللی بسیار فراتر از مدیران محل سکونت‌تان است. تفاوت‌های فرهنگی، اجتماعی و توقعات حرفه‌ای از جمله مواردی هستند که می‌توانند جریان تحلیل و ارزیابی رزومه شما را تحت‌تأثیر دیدگاه‌های مثبت و منفی قرار دهند.

تفاوتها و سبکهای نگارشی رزومه در کشورهای مختلف جهان

هر کشوری براساس استانداردهای مهارتی و آموزشی از سبک خاصی در رزومه نويسي پیروی می‌کند. دیوید ادوارد، مدیر مرکز کسب و کار دانشگاه کوئینز کانادا در این باره می‌گوید: رزومه‌هایی که برای اشتغال به مراکز کاریابی و شرکت‌های فرانسوی ارسال می‌شوند، به لحاظ محتوایی و اولویت‌های پذیرشی با کشور‌هاي قاره آسيا و آمريكا کاملاً تفاوت دارند.

قالب نگارش رزومه در آمریکای شمالی

اغلب کارجویان و فارغ‌التحصیلان در آمریکای شمالی که شامل کشورهایی نظیر (آمریکا- مکزیک- کانادا- کوبا- هایتی- پاناما و…) می‌شوند؛ باید طبق قوانین كشوري رزومه خود رادر 2 صفحه خلاصه و به شـــرکت یا ســــازمان مربوطه ارسال كنند. در اين رزومه‌ها بخش سوابق شغلی به صورت بالت و تیتروار به نگارش درمی‌آیند. این شیوه نگارشی در کشورهايی مانند انگلستان، استرالیا، نیوزلند، هنگ‌کنک و سنگاپور تقریباً یکسان هستند.

ارائه سوابق شغلی در برخی از کشورها به شکل دیگری است. برخلاف کشورهای آمریکای شمالی که ساختاری سنتی دارند و طبق همان الگوی قدیمی عملیات ارسال رزومه، مصاحبه و پذیرش را انجام می‌دهند؛ در قاره اروپا ساختار رزومه به گونه‌ای دیگر تنظیم می‌شود. در كشورهاي اروپايي رزومه‌ها معمولاً از 3 تا 5 صفحه هستند. محتوای آنان اغلب توصیفی، کامل و پاراگراف‌بندی شده ارائه می‌شوند.

یکی از مهم‌ترین مواردی که باید در نگارش رزومه‌های بین‌المللی به آن توجه کنید؛ ترتیب زمانی سوابق شغلی و تحصیلی است. سعی نکنید تا فاصله سال‌های اشتغال و بیکاری را در رزومه به نمایش بگذارید. برای این معضل بهتر است در نامه‌ای جداگانه دلیل سال‌های بیکاری خود را شــرح دهید. این شکاف به اصطلاح شغلی در رزومه قطعاً از چشمان مدیر پنهان نخواهد ماند.

فرهنگ کار در کشورهای نیروپذیر

علاوه بر تفاوت قالب‌ها و نوع نگارش رزومه در کشورهای مختلف، نحوه قوانین، شرایط و ضوابط کار نیز از اولویت‌هایی اســـت که در هنگام تکمیل و تنظیم رزومـــه بايد به آن توجه کرد. براساس تحقیقات مارگارت مالسکی، نویسنده کتاب راهکارهای کاربردی برای موفقیت در زندگی، در فرهنگ کار برخی از کشورها مانند ایالات متحده آمریکا و انگلستان، اکثر مدیران بر مهارت‌ها و قابلیت‌هــای آموزش کارجــــویان توجه می‌کنند. در واقع ارزیابی آنان براساس توانمندی‌های متقاضیان، تأثیر آنان در میزان بهره‌وری شركت، توسعه کسب و کار و دست‌یابی به موفقیت‌های سازمانی صورت مي‌گيرد.

شاخصهای پذیرش مدیران بینالمللی

اغلب مدیران شرکت‌ها و سازمان‌های اروپایی دارای برند به دلیل اهمیتی که برای استخدام کارمندانشـان قائل هســتند،سعی می‌کنند تا برترين‌ها را در مصاحبه‌ها ارزیابی كنند. پس ازصحت اطلاعات و مهارت‌ها، متقاضيان را به اســتخدام درمی‌آورند. اولویت‌های استخدام همواره شامل متقاضیانی است که از سوابق شغلی و تحصیلی بیشتر و مهارت‌های متفاوت‌تری برخوردار باشند. نوع دانشگاه محل تحصیل و رتبه آن میان سایر دانشگاه‌ها اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. از دیگر اولویت‌های استخدام در کشــــورهای اروپایی میزان فعالیت در شرکت‌ها و سازمان‌های صاحب نام است.

تطابقپذیری

به جزء هماهنگ شدن با فرهنگ، موقعیت جغرافیایی و شرکتی که باید تحت قوانین آن مشغول به کار شوید؛ پذیرش مسئولیت‌ها، میزان روحیه کار گروهی و نحوه برخورد با مشکلات نیز از جمله ویژگی‌ها و اولویت‌هایی است که مدیران بین‌المللی را تحــت تأثیر قرار می‌دهد. اغلب متقاضـــیان سعی می‌کنند تا با برجسته نمودن فعالیت‌ها و سوابق خودشان، به گونه‌ای متفاوت‌تر در رزومه و مصاحبه به چشم آیند؛ اما روحیه کار داوطلبی، پذیرش مسئولیت، شرکت در کارها و پروژه‌های تیمی و در نهایت نحوه رفتار آنان با اعضای دیگر نزد مدیران بسیار حائزاهمیت است.

نحوه نگارش اطلاعات شخصی در رزومه

علی‌رغم رزومه‌های رایج و کم حجم در آمریکای شمالی، بخش اطلاعات شخصی در رزومه‌های اروپایی بر پایه تشریح اطلاعات شخصی است. سن، ملیت، وضعیت تأهل و تعداد فرزندان از جمله مواردی هستند که حتمـاً باید در رزومـــه ذکر شوند. همچنین نوع جنسیت، نژاد و حتی یک نمونه عکس نیز باید ضمیمه رزومه شود.

دیوید ادوارد، از کارشناسان حوزه کسب و کار در این باره می‌گوید: به جز درج مطالب اصلی در رزومه باید به صورت جداگانه اهداف، انگیزه‌ها و برنامه‌هایتان را برای مدیران توضیح دهید. این کار موجب می‌شود تا مدیران اطلاعات جامع‌تری نسبت به موقعیت، علائق و خصوصیات شـخصی داوطلبان داشته باشند و در تصمیم‌های خود از افراد ذی‌صلاح استفاده کنند.

برگه‌ای که به جز رزومه به مدیران ارسال می‌شود، در واقع خصوصیات و عملکرد کارجویان را به نمایش می‌گــذارد. این برگه حاوی اطلاعات کاملی از شرکت‌های محل خدمت، عناوین شغلی، سال‌های خدمت، جزئیات سازمان‌ها و در واقع سوابق کامل‌تری از موقعیت جغرافیایی، رتبه‌بندی شرکت‌ها و میزان تولیدات آنان در سطح بین‌المللی خواهد بود.

يك توصيه

به یاد داشته باشید؛ درخواست مصاحبه شغلی فرصتی برای نمایش توانمندی‌ها و استعدادهاست. بنابراین باید با آمادگی و اطلاع از شرایط فعالیت در محل مورد نظر، مصاحبه‌کننده را مطمئن کنید که بهترین گزینه برای همکاری هستید.

كلام آخر

امروزه به دليل تخصص‌گرايي و افزايش شمار متخصصين در سراسر جهان، شركت‌ها و سازمان‌هاي مختلف در تلاشند تا منابع انساني مورد نياز خود را از طريق مختلف و با آزمون‌ها و مصاحبه‌هاي ويژه، ارزيابي كنند و به كار گيرند. در اين ميان رقابت بسيار نزديك است. داشتن گواهي‌نامه‌هاي مهارت و ميزان تجربه هر فرد كليد موفقيتش محسوب مي‌شود.

به نگارش درآوردن سوابق شغلي و تحصيلي در قالب رزومه فرصت مغتنمي است تا كارجويان علاوه بر نشان دادن صلاحيت‌هاي خودشان در كشور محل اقامت، در كانون‌هاي اشتغال بين‌المللي نيز شركت كنند و مهارت‌هايشان را در سطح بين‌الملل بسنجند.

پس از اجراي مراحل فوق و راي نهايي هيئت مديره، مديرعامل و مصاحبه‌كننده،‌ كارجويان برتر انتخاب مي‌شوند و رسما به استخدام شركت يا سازمان درمي‌آيند. همانطور كه اشاره شد عوامل تاثيرگذار زيادي در جريان استخدام دخيل هستند. اما آمادگي براي مصاحبه و اطمينان از مهارت‌ها همواره موجب اعتماد به نفس و آرامش كارجويان در برابر لحظات پراسترس مصاحبه مي‌شود. اين ويژگي امتيازي است كه تنها كارجويان ساعي، ‌باانگيزه و متبحر مي‌توانند از عهده اجراي آن برآيند و مصاحبه را به فرصتي براي بروز مهارت‌هاي‌شان تبديل كنند.

 

Written By: Andrea Gourgy 

مترجم: سيد رسول ميرزايي موسوي

http://www.bazarekar.ir/DynamicPages/Page.aspx?c=10&nwsId=3294

 

نگاهي بر انواع مصاحبه‌هاي شغلي

تا كنون مقالات زيادي درباره فنون رزومه نویسی یا مصاحبه‌هاي شغلي و نحوه پاسخگويي به پرسش‌هاي مصاحبه‌كننده ارائه شد، كارجويان بر اساس، نوع رشته و مهارتي كه دارند، از رزومه‌هاي تخصصي و متناسب با اولويت‌هاي خود استفاده مي‌كنند. در همين رابطه و براي اطلاع رساني متخصصين رشته‌هاي مختلف، انواع سبك‌هاي رزومه نويسي را بررسي مي‌كنيم. براي آشنايي بيشر با ما در اين مقاله همراه شويد.

هدف مصاحبه استخدامی

مصاحبه، گفت و گويي دو طرفه ميان متقاضي كار و كارفرما يا مدير شركت و سازمان است. اين ملاقات در راستاي تامين نيروي انساني سازمان اجرا مي‌شود و متقاضيان براساس معيارهاي مدير انتخاب خواهند شد. سنجش كارجويان از طريق آزمون‌هاي كتبي و شفاهي اجرا مي‌شود و فرد منتخب پس از مصاحبه‌هاي تخصصي، فعاليتش را آغاز مي‌كند. بدين ترتيب مراحل استخدام از انتشار آگهي در نشريات و سايت‌ها، تا ارسال رزومه و مصاحبه‌هاي اوليه و در نهايت استخدام به پايان مي‌رسد.

آن‌‌چه که یک شرکت و سازمان را از سایر گروه‌های رقیب مجزا می‌کند و در رتبه بالاتری قرار می‌دهد، انتخاب اعضای شایسته و متناسب با مشاغل مورد نظر است. مدیر در این رابطه، نقشی فوق‌العاده تاثیرگذار و حائز اهمیت دارد. در همین زمینه، مصاحبه بهترین راهکار برای شناسایی و انتخاب اولویت‌های شغلی و كسب جايگاه و سمت ويژه همراه با معیارهای از پیش تعیین شده است. مدیر هر شرکت نیز بر اساس کارکردها و رزومه کارجویان و متخصصین و ارزیابی عملی آن‌ها در نهایت روند استخدام را انجام می‌دهد.

يك نكته

سعي كنيد تا در همان جلسه اول خصوصيات و اولويت‌هاي كارفرما را بشناسيد و دستورات وي را به خوبي اجرا كنيد. تاخير در اجراي امور و بي‌دقتي و سهل‌انگاري در فعاليت‌ها، بهانه‌هاي هميشگي كارفرمايان محسوب مي‌شوند، بنابراين با ارزيابي محيط كار، اعضا و توانايي‌هاي خود، فضاي كار را در جهت پيشبرد اهداف‌تان تغيير دهيد.

نحوه پاسخگويي به سوالات در مصاحبه بسيار حائز اهميت است. كارفرما به راحتي ميزان مهارت و دانش شما را پس از پاسخگويي به نخستين پرسش‌ها خواهد فهميد و معيار مناسبي به دست خواهد آورد.

آن چه پیش از مصاحبه باید انجام داد ( وظايف مصاحبه‌كننده)

  • قبل از انجام مصاحبه، مصاحبه‌كننده باید از تعداد مصاحبه‌شوندگان، جزئیات مشاغل مورد نیاز، جایگاه و سمت سازمانی افراد،   اسامی مصاحبه‌شوندگان، مدارك مورد نیاز، زمان شروع هریك از مصاحبه‌ها و سئوالات عمومی و اختصاصی، اطلاعات كافي داشته باشد.
  • مكان مصاحبه هم باید از نظر فیزیكی مناسب باشد، مصاحبه‌شونده و مصاحبه‌كننده بايد  رو در روي يكديگر قرار گيرند. زمان انجام مصاحبه باید از پیش و با توافق طرفین تعیین شده باشد.

چگونه مصاحبه موفقي انجام دهيم؟

  • هنگام مصاحبه، باید مصاحبه‌كننده از پاسخگویی به تلفن‌ها و یا مراجعان یا هر اقدام دیگری که موجب ایجاد وقفه در مصاحبه می‌شود خودداری نماید. همچنین به اظهارات مصاحبه‌شونده توجه كامل داشته باشد.
  • در طول مصاحبه، مصاحبه‌كننده باید توضیحاتی در رابطه با سازمان، شغل و جایگاه سازمانی به مصاحبه‌شونده ارائه دهد تا اگر ابهامی در خصوص شغل مورد نظر وجود دارد برطرف شود و هم‌چنین متقاضی استخدام نيز بايد با انتظارات جایگاه سازمانی خود آشنا شود.
  • گاهي در همان جلسه اول و پس از ذكر خواسته‌هاي كارفرما، كارجو با وظايف و مسئوليت‌هاي خودش آشنا مي‌شود و پس از ارزيابي از ادامه همكاري انصراف مي‌دهد. ضمنا بر روی آخرین كار (سابقه شغلی) مصاحبه‌شونده بیشتر تكیه شده و از وی خواسته شود كه درباره موفقیت‌های خود در طول مدت اشتغال، روابطش با همكاران و مدیران قبلی خود، علت ترك محل كار قبلی، انتظاراتش از شغل و محل كار جدید، تجارب و تخصصهای احتمالی خود صحبت كند.
نحوه مصاحبه

موفقیت مصاحبه‌كننده در كسب اطلاعات مفید از مصاحبه‌شونده، به میزان توانایی وی در طرح پرسش‌های مناسب بستگی دارد. مهمترین مشخصه اصلی، نحوه استفاده از پرسش‌های بسته (با پاسخ‌های مثبت و منفي) و پرسش‌های باز (با توضيحات زياد) است. لذا مصاحبه‌كننده باید در انتخاب روشها، از شیوه معینی استفاده کند. باید توجه داشت كه در انجام مصاحبه با متقاضیان استخدام، از روش یکسانی استفاده نمود تا امكان مقایسه و سنجش بین تمامی متقاضیان وجود داشته باشد. 5 نمونه از مصاحبه‌هاي رايج به شرح زيرند:

مصاحبه غیر مشخص (باز)

این نوع مصاحبه، بیشترین آزادی را به مصاحبه‌شونده می‌دهد. هیچ سئوالی از قبل طراحی شده‌اي وجود ندارد. مصاحبه‌كننده نیز خود را به هر وضعیتی سازگار مي‌كند و با استفاده از تجارب و توانائیهای خود، به بررسی زمینه‌هایی كه به‌نظر وی و سازمان مهمتر هستند می‌پردازد. در خصوص مقایسه بین این دو نوع مصاحبه باید دقت كنيد، زيرا پس از جمع‌بندی نهایی ممكن است بین اطلاعات مكتوب از مصاحبه‌شوندگان هیچ رابطه و سنخیتی وجود نداشته و از هر یك، اطلاعات متفاوتی در دست باشد. از پرسش‌های باز در موارد زیر استفاده مي‌شود:

  • طرح زمینه‌های جدید برای مذاكره طرفين قرارداد
  • كسب اطلاعات بیشتر از متقاضی استخدام
  • آزمون‌‌هاي عملي و كتبي
مصاحبه بسته (از پیش طراحی شده)

این نوع مصاحبه، حداقل آزادی را به مصاحبه‌شونده می‌دهد. نتیجه این نوع مصاحبه غالباً یكسان و دقیق خواهد بود هر چند ممكن است اطلاعات ضروری برای تصمیم گیری به كارفرما ارائه ندهد. ولی به لحاظ علمی، اعتبار بیشتری نسبت به مصاحبه باز دارد. از مصاحبه بسته در موارد زیر استفاده می‌شود:

  • پاسخ‌های مثبت یا منفي برای کسب اطلاعات كافي باشند
  • پاسخ‌ها موارد مشخصی باشند و نیازی به توضیح بیشتر نباشد.
  • اگر خواستار توضيحات بيشتري باشيد
مصاحبه نیمه‌بسته (تركيبي)

این روش، یك روش تركیبی است، بدین‌صورت كه سئوالات مشخصی از همه داوطلبان پرسیده می‌شود ولی بهر حال به مصاحبه‌شوندگان اجازه داده می‌شود به زمینه‌های دیگر و مخصوصاً زمینه‌های مورد علاقه خود نیز بپردازند. باید توجه داشت كه میزان موفقیت در این نوع مصاحبه نیز بستگی به مهارت و تخصص مصاحبه‌كننده دارد.

مصاحبه گروهی

در بعضی موارد خاص، امكان مصاحبه بصورت میزگرد بسیار سودمند است. البته باید اهمیت منافع حاصله از این مصاحبه، هزینه آنرا توجیه نماید. بنابراین این نوع مصاحبه فقط در خصوص گزینش مشاغل بسیار حساس و در سطوح بالا، توصیه می‌شود.

آن‌چه مصاحبه‌كننده بايد انجام دهد

1– مصاحبه کننده باید بسیار توجه داشته باشد که اولاً سعی كند زمان مصاحبه بیش از ۳۰ دقیقه بطول نينجامد، تا از دقت پاسخ‌ها و نهایتاً كیفیت مصاحبه، كاسته نشود. همچنین باید پاسخ‌های مصاحبه‌شونده را در حد و مرزی كه موردنیاز است، استفاده كند و از بيان مسائل و مواردی‌كه به نیازهای سازمان و شغل و جایگاه سازمانی مربوط نمی‌شوند  خودداري كند.

2– برای موفقیت در كسب نتیجه باید به مصاحبه‌شونده ثابت كند كه اطلاعات موردنیاز، بر مبنای ضروریات شغلی دریافت می‌شوند تا مصاحبه‌شونده به راحتی اطلاعات موردنیاز را در اختیار وی قرار دهد. در خصوص سئوالات و نحوه انتخاب روش مصاحبه نیز باید کاملاً دقت كرد تا به منظور جلوگیری از تبدیل مصاحبه به جلسه پرسش يك طرفه، بیشتر از پرسش‌های باز استفاده شود.

3– به ياد داشته باشيد، طرح پرسش‌هایی كه ربطی به مصاحبه ندارند و فقط به دلیل ابراز توانایی و برتری علمی و عملی مصاحبه‌كننده نسبت به مصاحبه‌شونده پرسیده می‌شوند، خودداری گردد.

4– طرح مواردی كه احتمالاً این حس را در مصاحبه‌شونده به وجود ‌آورد كه قبلاً تصمیم‌گیری در خصوص استخدام اجرا شده است، مصاحبه شونده را بسيار نااميد خواهد كرد. برای پاسخ به سئوالات و توضیح ابهامات باید به مصاحبه‌شونده به اندازه كافی فرصت داده شود به نحوی كه حداقل دو سوم از زمان مصاحبه به صحبت‌های مصاحبه‌شونده اختصاص داده شود.

5– سئوالات مختلف و متنوعی را می‌توان جهت طرح در مصاحبه در نظر داشت. ولی قطعاً نحوه مطرح نمودن سوالات بسته به سلیقه فرد مصاحبه‌كننده متغير است.

چكيده‌اي از مهم‌ترين سوالات مصاحبه‌‌كننده
  • سبك‌های مدیریتی مدیران قبلی و ارزیابی مصاحبه‌شونده از هر یك از آن‌ها
  • ميزان علاقه‌مندي مصاحبه‌شونده به كار گروهي و مستقل
  • ساعات كار مورد علاقه وی و امكان افزایش آن‌ها
  • برترين مهارت‌هاي مصاحبه‌شونده
  • دلیل ترك كار قبلی
ارزيابي

ارزیابی داوطلب پس از انجام مصاحبه به توانایی انجام كار، سنجش انگیزه داوطلب برای انجام كار مورد نظر، چگونگی هماهنگی وی با سایر اعضاء گروه و سازمان پی برد. همچنین باید مشخص شود كه داوطلب معیارهای مطلوب سازمان را داراست؟

كلام آخر

كسب عناوين و جايگاه‌هاي ايده‌آل آن‌قدر‌ها هم دور از ذهن و دست‌ نيافتني نيستند، مهم گام اول و صرف فعل خواستن است كه هر شخص بر اساس اهدف و ارزشي كه براي آينده شغلي خويش قائل است، موانع و چالش‌هاي پيش رو را با تلاش و انگيزه بالا پشت سر مي‌گذارد.

 

سید رسول میرزایی موسوی

http://www.bazarekar.ir/DynamicPages/Page.aspx?c=10&nwsId=3023

https://www.resume.com

https://www.thebalancecareers.com

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *